Pesto is superlekker. Vaak zijn de pesto potjes die je uit de supermarkt haalt alleen niet heel gezond. Daarom delen we een recept van een verse pesto Genovese die super lekker is voor bij de pasta. Zo kan je gezonde pesto maken die heerlijk is van smaak.
Huisgemaakte pesto Genovese
Hou jij ook zo van pesto? Misschien is het een idee om het zelf eens te maken! De pestosmaak is dan heerlijk vers. Wij delen dit lekkere recept voor een gezonde pesto Genovese. Je kunt de pesto goed gebruiken in een pastagerecht, salade of bijvoorbeeld smeren op een toast of een koolhydraatarme cracker. Deze groene pesto smaak geeft dan ook een extra dimensie aan je gerechten.
Voor dit recept hebben we verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, olijfolie, knoflook peper en zout nodig. Als eerst roosteren we de pijnboompitten zonder olie of boter in een koekenpan tot deze lichtbruin zijn. Dan haal je ze van het vuur en laat je ze afkoelen. We mengen de knoflook, Parmezaanse kaas en pijnboompitten samen in een keukenmachine. Dit geheel malen we fijn. Daarna voegen we de blaadjes basilicum toe en malen het opnieuw. Je zal zien dat onderhand de echte groene pestosaus vormt. Giet dan beetje bij beetje de olijfolie erbij en roer dit door. Voeg een beetje peper en zout toe aan de saus.
In de koelkast blijft de pesto enkele dagen goed. Wil je hem langer bewaren? Stop de pesto dan in een goed afsluitbaar potje, giet er een dun laagje olijfolie overheen en sluit het potje goed af.
Dit recept is geschikt vanaf fase 4 van het koolhydraatarm dieet.
Voedingswaarden per persoon:
956 kcal, 90,3 gram vet (waarvan verzadigd 20 gram), koolhydraten 8,4 gram, eiwit 29,4 gram
Gezonde pesto maken
Bij een gezonde pesto is het vooral belangrijk dat je erop let dat er niet te veel zout is gebruikt. Ondanks dat er in pesto wel redelijk wat calorieën zitten, bevat het vooral veel vitamines en onverzadigd vet. Je hebt dan ook niet veel pesto nodig om een gerecht smaakvol te maken, waardoor het aantal werkelijke calorieën dat je eet toch niet hoog is. Een huisgemaakte pesto of een gezonde pesto kan je wel goed gebruiken, ook tijdens je dieet. Een gezonde groene pesto maak je makkelijk met ons recept.
Gezonde pesto maken recept
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Koekenpan
Ingrediënten
- 30 gram Basilicum
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 30 gram Pijnboompitten
- 4 eetlepels Olijfolie extra vierge
- 1 teen Knoflook
- 2 gram Peper
- 2 gram Zeezout
Instructies
- Rooster de pijnboompitten zonder olie of boter lichtjes in een (kleine) koekenpan. Zodra ze een lichtbruine kleur hebben, haal je ze van het vuur en laat je ze afkoelen op een bord.
- Doe de knoflook, kaas en geroosterde pijnboompitten in de keukenmachine en maal goed fijn.
- Voeg nu de blaadjes basilicum toe en maal tot een groene massa. Je gezonde pesto begint nu vorm te krijgen!
- Giet de olijfolie er beetje bij beetje bij en mix dit goed door. Bepaal de hoeveelheid olijfolie aan de hand van de gewenste dikte die jij wilt voor je pesto. Mix alle ingrediënten goed door tot alles helemaal door elkaar zit.
- Breng de pesto op het laatst op smaak met peper en zout. Let op dat je niet te veel zout toevoegt, want de Parmezaanse kaas is al zout van zichzelf én dat is natuurlijk niet heel gezond.
Notities
Gezonde sauzen tijdens je dieet
Wil jij genieten van heerlijke, gezonde sauzen waar je verantwoord van kunt genieten? In het assortiment van Protislank kan je gezonde sauzen vinden die passen in het koolhydraatarm dieet. Deze sauzen zijn laag aan koolhydraten en calorieën. Veel van deze sauzen bevatten ook weinig vet en suiker, waardoor ze perfect zijn tijdens je dieet.